Welke voornamen zijn trending en hoe ontdekken we deze?

By Kasper Van Lombeek
09 August 2019

De kans is groot dat jij iemand kent die Mark of Bart heet. De kans dat je een pasgeboren baby met deze naam kent is echter klein.

Waarom kiezen ouders voor een bepaalde voornaam? Belangrijker dan persoonlijke smaak, is de invloed van trends. Heel weinig pasgeborene krijgen vandaag de naam Bart, maar namen als Lewis of Noah zie je nu overal opduiken. Hoe kunnen we deze trending namen ontdekken?

Trending voornamen onthullen doen we via een een paar statistische trucjes. Vergeet die abstracte wiskunde uit de schooltijd, toegepaste statistiek is razend interessant.

Populaire voornamen

Statbel, het Belgische Bureau voor Statistiek, houdt enorm veel cijfers bij. Veel van deze databanken zijn publiek toegankelijk. Zo houden ze, met behulp van de geboorteaktes, bij hoeveel keer een voornaam is gegeven. Met deze cijfers kunnen we heel precies weten welke namen er gekozen werden en hoe vaak dat gebeurde.

Op onderstaande grafiek zie je in het groen hoe vaak de naam Emma werd gegeven per jaar per 10.000 geboortes.

Willen we trends vaststellen, dan gaan we niet aan de slag met de ruwe cijfers. We trekken eerst een vloeiende trendlijn door deze gegevens. Zo filteren we toevalligheden weg en vermijden we statistische fouten. Bijvoorbeeld: de naam Julie is geen trending voornaam. Maar het kan zijn dat die naam in een bepaald jaar toevallig vaker gekozen wordt dan het jaar ervoor. Enkel op basis van deze twee getallen zouden we een verkeerde conclusie trekken.

Trendlijnen

We voor trekken door de tijdsreeks van elke voornaam een trendlijn en leggen we al die duizenden trendlijnen naast elkaar. Nu kunnen we deze trendlijnen vergelijken!

Trending voornamen lijken me namen waarbij het verschil in aantal tussen de laatste 2 jaar het groot is. (In wiskundige termen zouden we kunnen zeggen waarbij de afgeleide het laatste jaar groot is.) Opgelet, dit zijn niet per se de populairste namen. Populaire namen zijn namen die het vaakst gekozen zijn. We zijn echter op zoek naar namen die niet noodzakelijk populair zijn, maar wiens populariteit sterk toeneemt.

Op de volgende grafiek zie je de zes jongensnamen met het grootste verschil in populariteit tussen 2017 en 2018.

We gieten de trending jongensnamen van vandaag in een top 10. Dan krijgen we: Noah, Lewis, Oscar, Gust, Maurice, Lou, Marcel, Eden, Georges, Gaston

Voor de meisjesnamen ziet de top 10 er als volgt uit: Mila, Olivia, Amélie, Liv, Alice, Ellie, Manon, Mia, Ellis en Odette.

Voornamen die aan het “crashen zijn”

Maar ook de omgekeerde berekening is interessant. Voor welke voornamen is het verschil tussen 2017 en 2018 het kleinst? Hier spreken we van een negatief verschil. De voornaam werd in 2018 minder vaak gegeven dan in 2017. Dit zijn namen die aan het crashen zijn, een term die we kennen uit de beurswereld. Op de onderstaande grafiek staan een aantal voorbeelden.

Mathis, Vince, Alexander, Mats, Wout, Kobe, Milan, Seppe, Jasper en Senne zijn de jongensnamen die het meest moeten inboeten aan populariteit.

Voor de meisjesnamen is dat Elise, Lena, Julie, Lotte, Fien, Lore, Lisa, Paulien, Fenna en Enora.

Met een paar statistische kneepjes kunnen we dus heel wat leuke analyses maken. Neem zeker eens een kijkje op de website van Statbel. Je vindt er een schat aan statistische informatie, helemaal vrij toegankelijk.